Wykrywanie glukozy w różnych produktach.

Do przeprowadzenia testu na obecność glukozy zastosowaliśmy na zajęciach próbę Trommera. Do świeżo strąconego osadu wodorotlenku miedzi (II) uczniowie dodawali różne produkty: glukozę, sacharozę, miód, sok jabłkowy, miąższ z winogrona, a następnie obserwowali ewentualne zmiany zachodzące po umieszczeniu probówek w łaźni wodnej. Ceglaste zabarwienie to sygnał obecności w próbce glukozy. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z zajęć.

K.J. i D.M.

Szkoła Podstawowa nr 2 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Ireny Szewińskiej w Łomiankach
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.