Co ma więcej witaminy C ?

Uczniowie podczas zajęć KMO badali próbki różnych soków zawierających witaminę C. Były to świeżo wyciskane soki z cytrusów: grejpfruta, pomarańcza, cytryny i limonki, soki przygotowane z zagęszczonego soku owocowego oraz musująca witamina C. Przygotowali roztwór kleiku skrobiowego i dodawali do każdej z wybranych próbek. Następnie wkraplali pipetą jodynę obserwując zmiany. Im więcej jodyny należało dodać aby pojawiło się granatowe zabarwienie, tym więcej witaminy C zawierała próbka soku. Wyniki dla niektórych z nich były zaskakujące. Załączam krótki filmik z jednego z etapów.

                                                                                                                      Opiekunka KMO                                                                                                                       Kamila Jagieło

Szkoła Podstawowa nr 2 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Ireny Szewińskiej w Łomiankach
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.