Niezwykle ciepły koniec października okazał się idealną porą na wycieczkę do Leśniczówki Paryż w miejscowości Rzy na Mazowszu.
Klasy pierwsze miały okazję poprzez zabawę, zajęcia praktyczne oraz różne aktywności poznać ciekawostki dotyczące lasu, jego ekosystemu oraz mieszkańców, a także gospodarstwa wiejskiego.
Uczniowie ubijali masło w kierzankach. Mogli przekonać się jak żmudne było w dawnych czasach pozyskiwanie mąki. Mielili ziarno na mąkę w żarnach i piekli podpłomyki. Obserwowali jak na przestrzeni wieków człowiek udoskonalał narzędzia pracy w gospodarstwie.
Oprócz degustacji przez siebie sporządzonych podpłomyków, dzieci biesiadowały poczęstowane przez gospodarzy pieczonymi kiełbaskami, ziemniakami i pączuszkami.
Pobyt umiliły odwiedziny w zagrodzie zwierząt domowych oraz zabawa na terenie leśniczówki i placu zabaw.
B.M.